Wijkkrant Archipel Willemspark - Geestrijke Wijk - Interview

Brahma Kumaris

Aan de rand van de Archipelbuurt in de Zeestraat is de spirituele academie Brahma Kumaris gevestigd. Het is een centrum voor meditatie en bezinning voor alle mensen, ongeacht religie of achtergrond. Iedere woensdag is er tijdens de lunchtijd van 12.30 tot 13.00 uur een vrije inloop meditatie.

Ik raakte geïnteresseerd in deze organisatie en ging in gesprek met de coördinator van Brahma Kumaris in Den Haag, Marie Lisette Derks:

Kun je iets vertellen over de geschiedenis en de doelstelling van Brahma Kumaris?

'Brahma Kumaris is een spirituele stroming die begonnen is in de jaren dertig van de vorige eeuw in India. Als Nederlandse stichting, opgericht in 1984, is de Brahma Kumaris Spirituele Academie inhoudelijk gelieerd aan het spirituele hoofdcentrum in India. Een laagdrempelige non-profit organisatie die geheel draait op donaties en vrijwilligerswerk en die staat voor persoonlijke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Het gedachtegoed van de Brahma Kumaris komt tegemoet aan de universele en algemeen menselijke behoefte aan zelfkennis en inzicht, ongeacht religie, politieke kleur, cultuur, afkomst of leeftijd'.

Hoe groot is Brahma Kumaris?

'Wereldwijd zijn er vestigingen in meer dan 120 landen die overwegend door vrouwen worden geleid. De oprichter van de Brahma Kumaris Lekhraj Kripalani zag de noodzaak in om vrouwen uit hun onderdrukte positie te halen en om vrouwelijke kwaliteiten zoals verdraagzaamheid, compassie en ondersteuning te benadrukken. Het deed hem besluiten, de leiding van de organisatie aan vrouwen over te dragen om de balans te herstellen'.

Kun je iets over de programma's van Brahma Kumaris vertellen?

'Met de nadruk op meditatie (Raja Yoga) en spirituele vorming zijn er verschillende educatieve programma's ontwikkeld waarin je leert hoe om te gaan met stress, negativiteit, plotselinge veranderingen, moeilijke omstandigheden etc. en te putten uit praktische kennis mbt zelfbeeld, Godsbeeld, wereldbeeld en tijdsgeest.
Daardoor worden de innerlijke kwaliteiten en krachten die in ieder mens latent aanwezig zijn, opnieuw aangeboord. Door vanuit een ander perspectief te leren kijken naar alles wat er gebeurt en door innerlijke kracht op te doen via de meditatie, is het mogelijk om een meer positieve houding, balans en stabiliteit te ontwikkelen'.

Maatschappelijke Participatie

'Maatschappelijke participatie is voor Brahma Kumaris een speerpunt. Behalve de samenwerking met diverse sociaal maatschappelijke organisaties in de stad Den Haag, werkt BKSA al 24 jaar mee aan de 'Prinsjesdagviering', de grootste landelijke, interreligieuze en inter-levensbeschouwelijke bezinningsbijeenkomst. Deze bezinningsbijeenkomst vindt plaats in de Grote Kerk in Den Haag en gaat vooraf aan de Troonrede. De organisatie van de 'Prinsjesdag'is in handen van een aantal landelijke en Haagse religieuze en levensbeschouwelijke organisaties, waaronder BKSA. Zij bieden de bijeenkomst aan, aan de parlementariërs als een moment van bezinning bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar'.
In de stad van Vrede en Recht geven we innerlijke vrede vorm op veel verschillende manieren in diverse programma's en workshops o.a. in samenwerking met Just Peace.
Deelnemers aan programma's en cursussen ervaren dat er vanuit
spiritualiteit een brug geslagen wordt naar de dagelijkse werkelijkheid waardoor zij opnieuw zingeving in hun leven gaan ervaren.'

ES

1 december 2024